Palvelemme tänään 12.12.2018 klo 09-20

Halkeilevat sormenpäät
Päätäit - ehkäisy ja hoito

Ihonhoito

Kuivan iho/Atooppinen iho

Atooppinen ekseema on ihosairaus joka kattaa laajan valikoiman nimityksiä. Nyt keskitytään kuivaan ihoon ja sen hoitoon perus- ja lääkevoiteilla. Kuivan ihon perushoitoa on perusvoiteet kaikissa rasvaisuuksissaan. Voiteilla on tarkoitus sitouttaa kosteutta ihoon. Yleisimmin käytetään vesi/rasva ja rasva/vesi sekoituksia mutta glyserolia sisältävät voiteet ovat myös erittäin tehokkaita tässä. 

Hoidon pohjana tulee pitää sanontaa; mitä kuivempi iho, sitä rasvaisempi voide. 

Perusvoiteiden teho perustuu kosteuden sitomiseen riittävän rasvaisella voidepohjalla, riittävän usein. Liian kevyt voide ei auta, liian rasvainen voide taas ei imeydy. Perusvoiteita tulee käyttää useita kertoja vuorokaudessa, riittävän pitkään. Talvea kohti kuivaan ihoon taipuvaiset alkavat oireilla, parasta on reagoida ennakoivasti ja lisätä rasvauskertoja ja/tai nostaa käytetyn voiteen rasvaisuutta hyvissä ajoin. Atoopikoille ominainen leimahteleva oirekuva johtuu tulehdusprosessista ihossa. Heillekin perushoito on rasvaus. Lisänä ailahtelevaan oirekuvaan käytetään kortisonivoiteita kuureina. 

Kortisonivoiteet ovat kuivan, punoittavan ja kutiavan ihon hoidossa kuurikäytössä. Kuivassa ihossa on usein inflammaatio(ei bakteeriperäinen tulehdusprosessi) joka pitää yllä iho-oireita ja jopa pahentaa niitä. Kortiskosteroidi kuurilla saadaan tulehdus pois ja päästään itse perusvoiteilla tehokkaasti hoitamaan kuivaa ihoa. Yleisimmin 1% hydrokortisonivoide on riittävä kuurina, pahemmissa tapauksissa suosittelemme kääntymään lääkärin puoleen.  

Kuivat kädet

Kuivat halkeilevat kädet ovat talvisin vallitseva oire. Kuten kuivaiho, hoito perustuu riittävään rasvaamiseen. Käsiin käytettävät voiteet ovat kuitenkin selvästi rasvaisempia, usein suosittelemme käyttöön myös hivenainepitoisia erikoisvoiteita joilla saadaan jopa suojaavaa kalvoa. Kuivan, rikkinäisen ihon hoidossa mahdollisimman rasvainen voide on tarpeen. Päälle olisi hyvä hankkia 100% puuvillahanska jonka avulla voide saadaan paremmin ihoon. 

Halkeilevat kantapäät

Halkeileviin kantapäihin käytetään myös vahvasti rasvaisia voiteita. Melkein kaikissa voiteissa kosteuttasitovana aineena on rasvan lisäksi karbamidi. Hoito on päivittäistä ja pitkäjänteistä rasvaamista riittävän rasvaisella voiteella riittävän pitkään. Tuotevalikoima jalkojen hoidossa on laajentunut kerta toimisista jalkahaudutuksista sähköisiin jalkaraspeihin

Känsien ja syylien hoito

Syylät ovat HPV-syyläviruksen aiheuttamia hyvänlaatusia kasvaimia ihossa. Jalkapohjissa on usein mosaiikkisyyliä ja niiden ympärillä reaktiivisesti kasvanutta känsäkudosta. Molempien hoito on syövyttävien geelien tai nesteiden käyttöä päivittäin tai viikottain, riippuen valmisteesta. Valmisteet sisältävät yleisimmin salisyylihappoa ja/tai maitohappoa. On myös jäädytyshoitoja, näiden teho jalkasyyliin on rajallinen. Yleisesti noin 60% syylistä paranee kahden vuoden sisällä itsestään. 

 

Linkit:

 

 

M T K T P L S
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31