Palvelemme tänään 12.12.2018 klo 09-20

Halkeilevat sormenpäät
Päätäit - ehkäisy ja hoito

Kipu, kuume ja särky

Kipu-, kuume- ja särkylääkkeet

Ilman reseptiä olevia tulehduskipulääkeaineita ovat ibuprofeeni, asetyylisalisyylihappo ja ketoprofeeni. Tulehduskipulääke helpottaa kipua, alentaa kuumetta ja lievittää tulehdusprosessia esimerkiksi nivelten ja lihasten tulehduksissa.

Kipu- ja kuumelääkkeet saatavissa verkkokaupasta.

Parasetamoli on kipu- ja kuumelääke, sillä ei ole tulehdusta lievittävää vaikutusta. Parasetamolilla on vähemmän haittavaikutuksia ja sitä pidetään turvallisempana vaihtoehtona. Etenkin lapsille sopivampi vaikuttava-aine on parasetamoli, josta on saatavilla nestemäisiä, suussa liukenevia tabletteja sekä peräpuikkoja ihan pienimmille. Alle kolmen kuukauden ikäinen ja alle viisi kiloa painava lapsi pitää viedä lääkäriin aina jos ilmenee kuumetta.

Tarkempi ohjeistus Lapset-osiossa.

Tarkista lääkkeiden oikea annostus farmaseuteiltamme. Annostuksia ei saa ylittää. Tutustu huolella pakkausselosteisiin ennen käyttöä.

Käsikaupassa olevat tulehdus-, kipu- ja kuumelääkkeet ovat tarkoitettu vain tilapäiskäyttöön. Jos oireilu jatkuu useita päiviä, käänny lääkärin puoleen. Käsikaupassa myytävät lääkkeet voivat aiheuttaa haittavaikutuksia ja niillä on todettu yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa. Tärkeimpänä yhteisvaikutuksena Marevan verenohennuslääke ja tulehduskipulääkkeet jotka eivät sovi yhtäaikaiseen käyttöön. Muista aina varmistaa lääkkeen sopivuus sinulle farmaseuteiltamme.

Kuumeen hoito

Kuume on normaalista poikkeava ruumiinlämpö, se on hyvin yksilöllinen ja vaihtelee mittaustavan ja mittausajan mukaan. Normaali lämpö on 0,5 astetta 37 asteen molemmin puolin. Mutta jo pienikin lihasrasitus nostaa ruumiinlämpöä johtuen lihasten tuottamasta lämmöstä. Yleisin kuumeen aiheuttaja on nuhakuume. Kuume voi olla myös merkki jostain sairaudesta. Lääkärin puoleen on syytä kääntyä mikäli kuume on kestänyt kolme-neljä päivää tai nousee uudestaan oltuaan poissa muutaman päivän. Lääkäriin on mentävä välittömästi jos kuumeen yhteydessä ilmenee:

  • nopea yleiskunnon lasku
  • niskajäykkyyttä, pahoinvointia tai oksentelua
  • yhden tai useamman nivelen punoitusta tai kuumotusta

Lämmin keho haihduttaa kehon nesteitä. Yleensä kuumeen perushoidoksi riittää kun juo tarpeeksi nesteitä. Liikunta ja muu rasittava aktiviteetti on kuumeen aikana kielletty. Korkeassa (38-39 asteen) kuumeessa, kuumetta alentavien lääkkeiden käyttö on suotavaa.

Kipu ja särky

Päänsärky on yleisin kiputila mihin haetaan itsehoidosta apua. Monipuolisuutensa takia päänsäryn hoidon tarve kannattaa aina selvittää ammattilaiselta mikäli epäilee muuta kuin tilapäistä ohimenevää päänsärkyä. Kotihoitona voi hoitaa selvästä itsestään paranevasta syystä aiheutunutta päänsärkyä. Pitkään jatkunut tai usein toistuva päänsärky vaatii aina lääkärin huomiota. Samoin jos päänsärkyyn liittyy muitakin oireita.

Nivel- ja lihasperäiseen kipuun voidaan käyttää käsikaupasta saatavia kipu- ja tulehduskipulääkkeitä. Ne toimivat hyvin kivun lievityksessä akuutin tai kroonisemmankin kivun hoidossa. Pienet kolhut ja tapaturmat voivat vaativat kivunlievitystä tabletti muodossa esim. kylmägeelien lisäksi. Pitkään jatkuneet tai ajan kanssa kehittyneet lihas-, nivel- ja jännekivut ovat usein myös tulehtuneet. Kylmähoidon lisäksi tulehduskipulääkkeen käyttö saattaa olla tarpeen. Usein kyseisissä tapauksissa lääkityksen ja kuurin pituuden määrää lääkäri. Tärkeää on muistaa kuitenkin lepo ja mahdollisen vaurion oikea hoito lääkärin avustuksella. Pitkään jatkuvan kivun syy on hyvä mennä selvittämään lääkärillä. Katso lisätietoa Urheiluvammat -osiosta.

Tulehduskipugeelit

Pinnallisissa lihas- ja nivelkivuissa geelimuotoiset tulehduskipulääkkeet ovat tehokkaita. Paikallisesti levitettävät valmisteet ovat monille sopivia ja niillä ilmenee vain vähäisiä haittavaikutuksia. Paikallinen annostelu mahdollistaa lääkkeen kohdistamisen juuri kohdealueelle ja jo itse geelien hierominen kipukohtaan helpottaa kipua ja lihasjännitystä. Geelien käytössä on tärkeää muistaa oikea annostus ja annostiheys. Kylmägeelien käyttö kiputilanteissa on suositeltavaa. Hyvät ja turvalliset valmisteet sopivat useimmille kivun oheishoidoksi. Kylmägeelejä voi käyttää tablettimuotoisen kipulääkityksen kanssa ja myös lääkegeelien ohessa. On kuitenkin hyvä pitää riittävä väli levitysten välissä, jotta välttyy ihoärsytykseltä.

Linkkejä:

M T K T P L S
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31