Palvelemme tänään 12.12.2018 klo 09-20

Halkeilevat sormenpäät
Päätäit - ehkäisy ja hoito

Lasten itsehoito

Löydät laajan valikoiman lastenhoito- sekä odottavalle äidille tuotteita Verkkokaupastamme.

Vitamiinit

Yksi tärkeä ryhmä lasten itsehoidossa on erilaiset vitamiinivalmisteet. Niistä tärkeimpänä varmasti D-vitamiinivalmisteet. Nykyisin suositellaan D³-vitamiinia ja sitä löytyy tippoina ja purutabletteina. D-vitamiinia suositellaan annettavan alle 18-vuotiaille lapsille ympäri vuoden. Alle 2 vuotiaiden päiväannos on 10 μg ja 2-18 vuotiaiden annos on 7.5 μg. Lapsille löytyy myös monivitamiini-valmisteita. Niillä voidaan tarvittaessa täydentää ruokavaliosta saatavia vitamiineja. Myös kalaöljyvalmisteet saattavat olla tarpeellisia, jos kalaa ei sisälly lapsen ruokavalioon tarpeeksi.

Vatsa

Lasten maitohappobakteerivalmisteita löytyy nykyisin runsaasti mm. tippoina, jauheina ja purutabletteina. Niillä voidaan ennaltaehkäistä esimerkiksi lääkekuurista johtuvaa vatsanärsytystä tai ruokavalion muutoksesta aiheutuvaa ripulia matkustettaessa. Vatsataudin kesto saattaa lyhentyä käytettäessä maitohappobakteereja. Lisäksi niitä voidaan käyttää ilmavaivojen hoitoon käytettävien valmisteiden lisäksi koliikista kärsiville vauvoilla.

Ihonhoito

Apteekista löydät myös hellävaraiset tuotteet lasten herkän ihon päivittäiseen hoitoon.

Kihomadot ja täit

Kihomadot, jotka leviävät munien välityksellä on yleistynyt ongelma lasten keskuudesta. Peräaukon kutina erityisesti öisin voi olla oire kihomatotartunnasta. Apteekista saa ilman reseptiä Pyrvin –nimistä lääkettä kihomadon häätöön ja tarvittavat lisäohjeet. Tässä kohdin kannattaa kuitenkin huomioida, että lääkettä ei käytetä ennaltaehkäisyssä vaan itse tartunnan hoidossa.

Myös täitartunnat on yleinen riesa päiväkodeissa ja kouluissa. Niihin löytyy myös häätövalmisteet ilman reseptiä apteekista. Nykyään apteekissa on saatavilla myös täitartuntaa ehkäiseviä valmisteita.

Kipu- ja kuumelääkkeet

Varmasti eniten kysytty lääkeaineryhmä lasten itsehoidossa on kipu- ja kuumelääkkeet. Ensisijaisena kuumelääkkeenä lapsille suositellaan parasetamolia. Suun kautta otettavia valmisteita löytyy nestemäisenä, suussa hajoavina tabletteina sekä tavallisina veden kanssa otettavina tabletteina. Nämä oraalivalmisteet imeytyvät nopeasti ja ne saadaan annosteltua tarkasti. Tarvittaessa pienille vauvoille tai oksentavalle lapselle voidaan antaa kuumelääkettä peräpuikkoina. Tarpeen mukaan käytetään ibuprofeiinia sisältäviä tulehduskipuvalmisteita. Näitä löytyy nestemäisenä, tabletteina sekä peräpuikkoina. Muista aina varmistaa lääkkeen sopivuus apteekin farmaseuttiselta henkilökunnalta.

Lasten kuumeen hoito:

  • Kuumeen hoidon tavoitteena oireenmukaisessa hoidossa on laskea kehon lämpötilaa sen verran että oireet lievittyvät.
  • Anna lapselle runsaasti juotavaa. Oksentelu ja ripuli lisäävät vielä nesteen tarvetta.
  • Anna lapselle kevyttä, maistuvaa ruokaa.
  • Muista kevyt vaatetus ja kevyt peitto.

Ota yhteys lääkäriin,

  • jos oireet pitkittyvät tai lapsen yleistila heikkenee
  • jos lapsi on alle kolmen kuukauden ikäinen
  • lapsella on kuumeen lisäksi ihottumaa
  • kuumetta esiintyy ilman mitään selvää syytä
  • kuumeeseen liittyy niska- tai nivelkipuja

Lasten sairauksista ja niiden hoidosta löydät tietoa www.sairaslapsi.com -sivuilta.

Lasten myrkytykset

Lapset voivat saada elimistöönsä vaarallisia aineita suun, ihon ja silmien kautta tai hengittämällä. Tyypillisempiä myrkytysten aiheuttajia ovat lääkkeet, kemikaalit, tupakka, sienet ja kasvit. Jos lapsen iholle tai silmään on joutunut happoa tai syövyttävää ainetta, tulee alue huuhdella välittömästi runsaalla vedellä.

Jos lapsi on nauttinut haitallisia aineita voidaan ensiavuksi antaa apteekista saatavaa lääkehiiltä, joka sitoo haitallisia aineita. Sitä löytyy jauheena tai tabletteina. Jauhemainen lääkehiili voidaan sekoittaa veteen tai esimerkiksi jugurttiin. Lääkehiili ei kumminkaan tehoa rautaa sisältäviin valmisteisiin, syövyttäviin aineisiin eikä alkoholimyrkytykseen.

Myrkytystilanteissa on tärkeä toimia rauhallisesti.Useimmissa tapauksissa on viisainta ottaa heti yhteyttä myrkytyskeskukseen, puh. 09-471977. Myrkytyksiä pystytään välttämään ennaltaehkäisyllä. Lääkkeet ja muut kemikaalit tulee aina säilyttää lasten ulottumattomissa, mieluiten lukitussa kaapissa.

Linkkejä:

M T K T P L S
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31