Palvelemme tänään 12.12.2018 klo 09-20

Halkeilevat sormenpäät
Päätäit - ehkäisy ja hoito

Siitepölyallergia

Siitepölylle allergisten oireet alkavat tavallisesti maalis-huhtikuussa ja päättyvät siitepölykauden loppuessa elo-syyskuussa. Oireita aiheuttavat muun muassa koivun, lepän ja heinien kukinta.

Siitepölyallergian tyypillisin oire on vetistävä nuha, johon liittyvät nenän vuotaminen, kutina ja tukkoisuus. Tavalliseen flunssanuhaan verrattuna nenästä valuva vuoto on kirkasta ja vesimäistä. Muita allergiaan viittaavia oireita ovat aivastelu sekä silmien kutina ja punoitus. Siitepölyallergiassa oireilu on usein jaksoittaista ja vaihtelee usein myös sääolosuhteiden vaikutuksesta.

Allergiaoireita voi vähentää tai estää apteekista saatavien itsehoitolääkkeiden avulla. Siitepölyn aiheuttamien lievien tai kohtalaisten allergiaoireiden hoitoon voidaan käyttää tabletteja, silmätippoja tai nenäsuihkeita. Lääkitys määräytyy kuitenkin oireiden voimakkuuden perusteella ja oireita voidaan hoitaa myös käyttämällä eri lääkevalmisteita samanaikaisesti.

Antihistamiinit ovat peruslääkitys allergiassa. Eri antihistamiinien välillä on pienia eroja. Kuitenkin säännöllisesti otettuna kaikki antihistamiinit vaikuttavat. Yleisin käytössä oleva antihistamiini on setiritsiini (Zyrtec, Histec, Heinix). Sen sopivuus ja hoitoteho on riittäävä useimmille. Varsinkin 6-12 vuotiaille se on ensisijaisesti käytetty lääke. Antihistamiinien väsyttävyys on noussut puheenaiheeksi, esiintyvyys on noin 10 prosentin tasolla käyttäjillä. Väsyttämättömiä antihistamiineja ovat esimerkiksi Feksofenadiini (Telfast) ja ebastiini (Kestine). Alle 12-vuotiaille näitä saa vain lääkärin määräyksellä. 

Mikäli paikallisoireilua tablettilääkityksestä huolimatta ilmenee, on suositeltavaa käyttää silmätippoja ja/tai nenäsumutteita. Silmätipat (Lomudal, Lecrolyn) allergiseen tulehdukseen sopivat 4-vuotiaista eteenpäin. Yleisimmin aamuin illoin annostelu on riittävä. Nenäsumutteista kortiskosteroidit ovat yleisimpiä. Valmisteita on saatavilla käsikaupasta 14-vuotiaista eteenpäin. Natriumkromoglikaattia sisältävät nenäsumutteet sopivat myös nuoremmille.

Aivastelun ja paikallisen ärsytyksen helpottamiseen nenässä kannattaa hyödyntää oheishoitoja. Ylivoimaisesti paras apu on nenäkannu. Useita kertoja päivässä käytettynä se helpottaa oireita ja huuhtoo tulehdusmateriaalia pois nenän limakalvoilta. Huomioi nenäkannun vaikutus lääkesumutteen kanssa. Lisäksi on kaupan kalvon jättävä nenäsumute Prevalin. Sen käytöllä estetään allergeenien pääsy limakalvolle. Prevalin on nopeavaikutteinen apu. 

Lääkehoito kannattaa aloittaa hieman ennen siitepölykauden alkamista, ja jatkaa hoitoa koko oirekauden yli. Säännöllinen lääkkeiden käyttö vähentää oireita tehokkaimmin. Itsehoitolääkkeet ovat pääsääntöisesti tarkoitettu aikuisille ja yli 6-vuotiaille lapsille.

Pienten lasten lääkehoidosta on aina syytä keskustella lääkärin kanssa. Raskauden ja imetyksen aikaisesta allergialääkkeiden käytöstä tulisi neuvotella ensin lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa. Jos allergialääkityksen tarve on säännöllinen ja pitkään jatkuva tai oireet eivät pysy loitolla asianmukaisella lääkityksellä, on hyvä ottaa yhteyttä lääkäriin.

Osasta reseptillä määrätyistä allergialääkkeistä on myös mahdollista saada Kelan korvaus. Lääkehoidon lisäksi allergiaoireita voi vähentää kiinnittämällä huomiota esimerkiksi kotiympäristön puhtauteen ja pölyttömyyteen. Seuraavista vinkeistä saattaa olla apua allergiaoireiden lievittämisessä.

  • älä kuivata pyykkiä äläkä tuuleta vuodevaatteita ulkoilmassa siitepölyaikana
  • huolehdi viikkosiivouksesta ja vuodevaatteiden säännöllisestä puhdistamisesta
  • pidä ikkunat suljettuina, jotta siitepöly ei pääse huoneiden sisään
  • huuhtele siitepölyt pois hiuksista ennen nukkumaanmenoa
  • pujolle allergisten kannattaa kitkeä pujokasvustot pois pihapiiristä mieluiten ennen sen kukintaa heinäkuun alkupuolella

Muistathan, että siitepölytilannetta voi seurata Turun yliopiston aerobiologisen yksikön sivuilla osoitteessa: http://aerobiologia.utu.fi/

Linkkejä:

M T K T P L S
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31