Palvelemme tänään 12.12.2018 klo 09-20

Halkeilevat sormenpäät
Päätäit - ehkäisy ja hoito

Vatsa

Vatsanhoitoon tuotteet löydät helposti verkkokaupastamme.

Närästys

Närästysoireet syntyvät, kun hapan mahaneste nousee toistuvasti ruokatorveen ja aiheuttaa sen ärsytystä. Mahanesteen takaisinvirtaus on normaalia,mutta närästysoireeksi se muuttuu, kun mahanesteen takaisinvirtaus on tavallista runsaampaa ja pitkäkestoisempaa.

Närästys voi ilmetä esimerkiksi polttavana tunteena rintalastan takana tai röyhtäilynä aiheuttaen karvaan maun suussa. Närästystä aiheuttavat muun muassa tupakointi, väkevien alkoholituotteiden nauttiminen, ylensyönti sekä tietyt elintarvikkeet kuten kaalit, paprika, palkokasvitja suklaa. Myös raskauden aikana närästys on hyvin yleinen vaiva.

Lieviä ja ajoittaisia närästysoireita voi lievittää apteekista saatavien itsehoitovalmisteiden avulla. Närästyslääkkeistä tyypillisimpiä ovat mahahappoa neutraloivat valmisteet eli ns. antasidit. Niiden vaikutus alkaa jo muutamissa minuuteissa kestäen noin 1-2 tunnin ajan. Pitkäaikaisemman vaikutuksen antavat mahalaukun suolahapon erittymistä vähentävät valmisteet. Niiden vaikutus alkaa noin tunnissa ja kestää annoksesta riippuen 12 - 24 tuntia.

Närästyslääkkeiden käytön yhteydessä on huomioitava, että närästyksen hoitoon käytettävät valmisteet voivat estää tai heikentää joidenkin muiden lääkkeiden imeytymistä. Tästä syystä närästyslääkkeiden käytön sopivuus on hyvä tarkistaa ennen lääkkeen käyttöä. Raskauden aikaisen närästyksen hoidossa ensisijaisia lääkkeitä ovat antasidit.

Itsehoitona ilman reseptiä saatavia lääkkeitä voi käyttää päivittäin kaksi viikkoa. Jos oireet vaivaavat pitempään tai,jos närästyksen liittyy muita merkittäviä oireita kuten oksentelua, nielemisvaivoja tai laihtumista, on syytä hakeutua lääkärin tutkittavaksi. Lääkäriin on hakeuduttava välittömästi, jos uutena oireena ilmenee äkillinen rintalastan alaosassa tuntuva huomattava kipu. Oireen syynä on mahdollisesti sydäninfarkti.

Ummetus

Suolen tyhjeneminen tapahtuu normaalisti 8-72 tunnin välein. Jos suoli tyhjenee tätä harvemmin tai ulostaminen tekee kipeää kiinteän ulosteen takia, on kyseessä ummetus. Ummetukseen liittyviä muita oireita voivat olla vatsan turvottelu sekä ulostamisen yhteydessä esiintyvä kipu ja verenvuoto peräaukon seudulla.

Ummetusta voivat aiheuttaa esimerkiksi ruokailutottumusten muutokset, ulostamistarpeen laiminlyönti sekä vähäinen liikunta ja riittämätön nesteiden saanti. Lisäksi jotkin lääkkeet saattavat haittavaikutuksenaan aiheuttaa ummetusta. Tällaisia lääkkeitä ovat esimerkiksi monet tulehduskipulääkkeet, psyykenlääkkeet ja rautavalmisteet. Ummetusta saattaa esiintyä myös joidenkin sairauksien yhteydessä.

Ummetuksen ehkäisyssä ja hoidossa on hyvä muistaa elämäntapoihin liittyvät tekijät. Säännöllinen liikunta ja runsas ravinnosta saatava kuitu edistävät suolen toimintaa. Kuidun lähteeksi sopivat mainiosti täysjyväviljatuotteet, kasvikset, hedelmät ja marjat. Tarvittaessa suo-len toimintaa voi edistää myös apteekista saatavien lääkkeellisten valmisteiden avulla.

Ummetuksen hoitoon käytettäviä valmisteita ovat suolta stimuloivat valmisteet, ulostemassaa lisäävät kuituvalmisteetsekä ulostemassaa pehmentävät osmoottiset laksatiivit. Lääkettä valit-taessa on hyvä muistaa, että kaikki ulostuslääkkeet eivät sovi käytettäväksi tulehduksellisten suolistosairauksien tai raskauden ja imetyksen aikana. Myös oikean annostuksen noudattaminen on tärkeää, sillä liian suuret annokset aiheuttavat helposti ripulia.

Ripuli

Ripuli on yksi yleisimmistä vatsan toimintahäiriöistä. Ripuli voidaan erotella taudin keston perusteella kahteen eri tyyppiin. Akuuttia, lyhytkestoista ripulia aiheuttavat esimerkiksi erilaiset bakteeri- ja virusinfektiot, mausteinen ruoka ja stressi. Myös joidenkin lääkkeiden, etenkin antibioottien, käyttö saattaa aiheuttaa sivuvaikutuksenaan ripulia. Krooninen eli pitkittynyt ripuli kestää yli kolme viikkoa, ja sen taustalla saattaa olla jokin sairaus. Ripuli voi olla oire esimerkiksi laktoosi-intoleranssista, keliakiasta tai tulehduksellisista suolistosairauksista (Crohnin tauti, haavainen paksusuolentulehdus).

Ripulin hoidossa on tärkeää huomioida se, mistä ripuli aiheutuu. Pitkittyneessä ripulissa on aiheellista tarkkailla, liittyvätkö ripulioireetesimerkiksi vilja- ja maitotuotteiden käyttöön. Jos syy-yhteyttä ruoka-aineisiin ei löydy, on ripulin syy hyvä selvittää lääkärissä.

Akuutin ripulin hoito onnistuu apteekista ilman reseptiä saatavien itsehoitovalmisteiden avulla. Loperamidia sisältävät lääkkeet vaikuttavat suoraan ruoansulatuskanavan seinämän lihaksistoon hidastaen suoliston liikettä. Tämän myötä ulostuskerrat harvenevat ja uloste kiinteytyy. Lääke on tarkoitettu käytettäväksi aikuisille ja yli 12-vuotiaille.

Ripulin ensisijaiseen hoitoon kuuluvat myös nestetasapainon tukemiseen tarkoitetut valmisteet. Ne sisältävät sokeria, suoloja ja muita kivennäisaineita, jotka korjaavat elimistön neste- ja suolatasapainoa. Valmisteiden käyttö suositellaan aloitettavaksi heti ripulitaudin alussa, jotta elimistön kuivumistilaa ei pääse syntymään. Varsinkin pienten lasten ja vanhusten ripulin aikaisesta nesteytyksestä on huolehdittava, sillä heille elimistön kuivuminen on vaarallista.

Mikäli ripulioireet ovat voimakkaita ja kestävät useiden päivien ajan, on syytä hakeutua lääkärin tutkittavaksi. Josulosteessa on verta tai oireiluun liittyy laihtumista, kuumeilua tai sairauden tunnetta, lääkärin puoleen tulee kääntyä viivettä.

Maitohappobakteerit

Vatsan ja suoliston hyvinvointia ylläpitävät maitohappobakteerit eli probiootit. Ne tasapainottavat suoliston toimintaa ja vahvistavat luontaista vastustuskykyä. Probioottien terveysvaiku-tukset perustuvat niiden kykyyn estää haitallisten bakteerien asettuminen suolistoon. Maitohappobakteerien käyttö on suositeltavaa etenkin matkalle lähdettäessä, sillä ulkomailla bak-teerikannat ovat erilaisia kuin Suomessa. Maitohappobakteerien käyttö on hyvä aloittaa viimeistään muutama päivä ennen matkalle lähtöä, ja jatkaa koko matkan ajan sekä tarvittaessa myös matkan jälkeen.

Probiootit ovat hyödyllisiä käyttää myös antibioottikuurin ja vatsataudin aikana. Apteekin itsehoitotuotteiden valikoimasta löytyy useita erilaisia maitohappobakteerivalmisteita niin tabletteina, kapseleina, tippoina kuin pureskeltavinakin valmisteina.

Linkkejä:

M T K T P L S
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31